Intervjuer
Intervju i SvD 130413
Att hitta sin mening och matcha den med företagets kan hjälpa chefer att hantera vardagens utmaningar bättre, menar ledarskapscoach Nina Karlsdotter. INGVAR KARMHED
Direktlänk: http://www.svd.se/naringsliv/karriar/hjalp-for-chefen-att-bli-en-ledare_7243143.svd
31 maj 2012 kl 13:43 , uppdaterad: 31 maj 2012 kl 15:54
Att få fler chefer att ställa sig frågan om varför de tagit en ledarroll och vad de kan lära sig mer om sig själva, det är de viktigaste målen med boken ”Så lyckas du som chef” som ledarskapscoachen Nina Karlsdotter har skrivit tillsammans med Dag Bremberg, chefredaktör på Unionens chefstidning Position.
– Det är ganska många chefer som inte tagit sig tiden att lära känna sig själva. Det kan få till följd att vi leder för mycket utifrån till vår egen historia, utan hänsyn till andra och deras behov, säger Nina Karlsdotter.
Att inte känna sina drivkrafter och inte veta var man är på väg kan ofta vara grundproblemet bakom de utmaningar som chefer ställs inför, varav författarna har samlat tio av de vanligaste i boken. De är beskrivna i form av personfall. Inget är helt autentiskt, snarare en sammanblandning av runt 100 klienter som Nina Karlsdotter har haft.
Bland de olika utmaningarna finns att gå från specialist till chef, att vara mellanchef, den alltför stressade chefen och att hantera en konflikt mellan två medarbetare.
En utmaning som inte finns med, men som Nina Karlsdotter själv upplevt är den att vara ny, ung chef och behöva leda personer som både är äldre och har jobbat betydligt längre på företaget. Precis i början av sin karriär blev hon projektledare och gruppsamordnare på ett tjänsteföretag med ett ledaransvar men utan den formella chefstiteln.
– Det var inte enkelt. Men en grundidé är att förstå hur olika vi är och hur man kan leda människor med utgångspunkt från var de är, oavsett var man själv kommer ifrån.
I större bolag idag är utmaningen många gånger hur man ska nå alla. Chefen har så många måsten att han eller hon inte hinner leda.
–Många forskare pratar nu om hur man kan släppa loss talangen hos medarbetarna. En del av det handlar om att delegera mer, lägga mindre tid på uppföljningar och kontrollsystem och mer på att motivera människor. Om de ser sin del i kedjan så har de också större intresse i att ta eget ansvar vilket underlättar för chefen, säger Nina Karlsdotter.
Efter 12 år som först karriärcoach och därefter ledarskapscoach har hon ställt frågan ”Varför är du chef?” till cirka 4000 personer.
– Det är jättespännande att höra hur de tänker. En del har medvetet eller omedvetet gått i mammas och pappas fotspår, eller påverkats av vänner och bekanta.
Bland cheferna som söker sig till henne är det många som kommit till insikt om att de gör något som de inte riktigt gillar.
– Ofta har det hänt något, det kan vara ganska dramatiska saker, en förlust, en skilsmässa eller att man blivit förälder, som gör att man stannar upp och ifrågasätter vad man gör. Då kan man använda det som utgångspunkt för vilka nya val man vill göra och hur de ska se ut.
I de nya organisationerna där många intressenter ska hanteras och i en tid där chefer vara ständigt tillgängliga blir det ännu viktigare att stå stadigt i sig själv, menar Nina Karlsdotter. Och att hitta sin mening och matcha den med företagets.
– Om du hittar svaren i dig själv, vet din riktning, din talang och hittar meningen, då kan du matcha det med där du är i jobbet och stämma av att du prioriterar rätt saker och att det är värt det. Insikt och kunskap är ett första steg, sen är det viktigaste kvar, att gå till handling.
Radiointervju – Hur vi når mål i livet
Hur når man sina mål i livet och hur gör man sen? Detta kan Nina Karlsdotter som har 10 års erfarenhet av personalarbete berätta för oss.
Direktlänk till Sveriges Radio/Gotland här http://t.sr.se/LUyotC